Podignut forum.

Author Topic: Постање  (Read 93 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Добривоје

Постање
« on: March 19, 08:16:17 AM 2019, »
О књизи "Свет првих људи" са аутором и уредником

О књизи Свет првих људи говоре у емисији аутор, свештеник Арсеније Арсенијевић и г. Радован Тврдишић, члан уређивачког колегијума Хришћанско просветног друштва Пирг које је издавач ове књиге. Да ли је човеку заиста могуће да појми овај свет и најважнија питања сопствене егзистенције ослањајући се само на сопствено знање и законитости овога света или је потребно нешто више од тога, и зашто се умножавањем знања није дошло до умножавања среће? Говоримо и о раду издавачке куће Пирг. На крају емисије слушамо поуке из проповеди о. Милосава Радојевића из Вазнесењског храма са службе у Недељу Раслабљеног.

Преслушај / преузми

Извор: Радио Слово љубве
« Last Edit: March 19, 08:19:57 AM 2019, by Добривоје »
само је смрт сигуран посао

Добривоје

Re: Постање
« Reply #1 on: March 23, 01:30:55 PM 2019, »
Нико од нас није згрешио, нити може згрешити као Адам, јер не постоји и никада неће постојати неко ко је исти као он никада, нико. Адам није био подложан недаћама, већ је био безбрижан и слободан од сваке природне потребе.

И Бог није проклео Рај, јер он беше праобраз будућег бесконачног живота и Царства Небеског. Да то није био разлог, било би исправно да је најпре њега проклео, јер је управо у Рају Адам сагрешио. Али Бог то није учинио већ је проклео земљу, која је такође била нетрулежна и плодоносна Каква је казна одређена Адаму и његовим потомцима ради кршења заповести дате у Рају жеђ, глад, хладноћа зими, жега лети, због којих је потребна храна, пиће, одећа и склониште, а то изискује рад, расејавање, тескобу и проливање зноја до краја живота. А чему све то води? Нетрпељивости због свих наведених потреба и кршењу закона Божјег. Јер сваки човек, рођен на земљи, који не зна да су све те казне наложене на читав људски род ради сагрешења нашег праоца Адама, ако их не прима благодарно, ће роптати, те у жељи да се успокоји испињаваће се завишћу, присвајаће туђе, биваће грамзив и неправедан.

Ако неко од нас не разуме да је он онај Адам који је згрешио пред Богом у Рају, како он може разумети и познати да се Син Божји, Слово Божје, оваплотио ради њега? После пада установљен је закон, да као што је свако од нас Адам, тј. трулежан и смртан човек, не ради наших грехова, већ ради непослушности нашег праоца Адама, од чијег семена и ми потичемо, тако је свако од нас Христос, тј. бесмртан и нетрулежан, не ради наших врлина, него ради послушности другог Адама, Христа, Господа нашег, који је сишао са небеса ми смо кост од Његове кости, тело од Његовог Тела

Св. Симеон Нови Богослов Адам и Нови Адам
само је смрт сигуран посао