Udesena tema.

Author Topic: Мисија / сведочење  (Read 1313 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Добривоје

Мисија / сведочење
« on: August 06, 09:52:47 PM 2018, »
4 Tips for Being an Orthodox Christian Online

What do you think: how should we use *or not use* media in ministry as Orthodox Christians? Father Andrew Stephen Damick and Steve from Be the Bee outline 4 tips for being an Orthodox Christian online.


Theoria.tv
« Last Edit: August 06, 09:55:26 PM 2018, by Добривоје »
само је смрт сигуран посао

Добривоје

Re: Мисија / сведочење
« Reply #1 on: August 06, 10:06:43 PM 2018, »
Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона, у четвртак 21. јуна 2018. лета Господњег у духовно-мисионарском културном центру Епархије тимочке „Гостопримницаˮ одржано је предавање на тему „Мисија Црквеˮ.

Предавање су у присуству Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона, одржали пречасни презвитер др Оливер Суботић, главни и одговорни уредник Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве, као и чланови уређивачког одбора овог званичног мисионарског гласила, катихета Владимир Пекић и катихета Бранислав Илић. Након надахнутог увода часног ђакона Уроша Памучара који је лепим речима хришћанске љубави и добродошлице поздравио и представио предаваче, отац Оливер је у духу свог пастирског искуства поучио сабране о свештеном значају мисионарења у Цркви нагласивши да је темељ и крајњи циљ сваког мисионарског дела управо наше спасење. Сваки активни припадник Цркве Христове, како припадник клира, тако и припадник царског свештентва – верног народа Божјег, позван је да буде мисионар делом и богоугодним и моралним животом, пре свега својим делима и својим животом, а потом и речима, указао је отац Оливер.

Ослањајући се на излагање презвитера др Оливера Суботића, београдски катихета Владимир Пекић, указао је на мисију Цркве Христове у 21. веку која собом носи и бројне тешкоће које су саображене са духом бурног времена у коме живимо и деламо.

Истинска и једина права и благословена мисија Цркве извире из Свете Литургије и увире у њу, те мисионарење можемо дефинисати са једним са-литургијским делом. Видови овог свештеног мисионарења су свакако различити. Мисионарење може бити и писаном речју и усменом речју, али преподобни Порфирије кавсокаливит подсећа и указује да велику тежину има мисонарење делом, односно животом, указујући да хришћани као припадници богочовечанског организма, као припадници Цркве, својим врлинским и моралним животом јесу мисионари, јер су светлост овоме свету, подсетио је у свом излагању катихета Бранислав Илић најмлађи члан уређивачког одбора Православног мисионара задужен за односе са медијима, који је и клирик Епархије тимочке. По благослову главног и одговорног уредника, катихета Бранислав је премијерно представио нову интернет страницу Православног мисионара која се налази на адреси misionar.spc.rs упознавши сабране са садржајем и рубрикама које се налазе на новој интернет страници која ће имати значајан допринос у мисији наше Свете Цркве.

На крају, сабране је поздравио и Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион који је заблагодарио предавачима на надахнутом, систематичном и поучном излагању. Владика је поучио сабране указавши да је Света Евхаристија темељ и крајњи циљ сваког мисионарења, као и да сваки мисионарски подухват који није прожет литургијским опитом не рађа дивне и благословене плодове.

Након предавања уследила је дискусија у виду бројних питања сабраних, што указује да је предавање изазвало велику пажњу будући да је мисија Цркве свевремена тема.


НА ВИДЕО ЗАПИСУ ПРЕДАВАЊА БЛАГОДАРИМО ИНФО СЛУЖБИ ЕПАРХИЈЕ ТИМОЧКЕ!

Звучни запис: https://svetigora.com/katedra-otac-oliver-subotic-g-vladimir-pekic-i-g-branislav-ilic-misija-crkve/
само је смрт сигуран посао

John Connor

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 2655
 • Total likes: 4572
 • Gender: Male
 • Judgment Day is inevitable.
  • View Profile
Re: Мисија / сведочење
« Reply #2 on: August 06, 10:10:22 PM 2018, »
Super!  :)
'Everything the State says is a lie, and everything it has it has stolen.'

Mladen M

Re: Мисија / сведочење
« Reply #3 on: August 07, 06:45:42 AM 2018, »
Odlicna tema! Ja na osnovu mog iskustva mogu da prenesem sta je mene uputilo ka pravoslavlju. Nisu me forumi vratili veri, sacuvaj boze, ali su mi osvetlili put. Jednostavno najbolja svetlost ka pravoslavlju su sami pravoslavci. Da nisam citao razmisljanja i ponasanja raznoraznih ljudi(obicnih vernika) teologa i svestenika sa Pouke.org ja ne bih zavrsio u pravoslavlju.

Sa druge strane iz mog iskustva postoje i oni koji odvracaju, i koji nikako ne treba da se bave prevodjenjem drugih ljudi na pravoslavlje. Smatram da sam ja jedan od tih, naprimer a ima ih jos. Nas bih zvao, losi pravoslavci. Koji smo intelektom u pravoslavlju, duhom tezimo ali smo jos previse daleko.Dijana

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 610
 • Total likes: 334
 • Gender: Female
 • Evo cveta dovoljno smelog da miriše
  • View Profile
  • Logosna Zrnca
Re: Мисија / сведочење
« Reply #4 on: August 07, 01:00:06 PM 2018, »
Од овога могу две теме, једна Мисија/сведочење, а друга, Посведочи своју веру.. било би ту и више тема у овом аспекту доживљајно'-искуственог, али ето, за почетак..
Acquila non capit muscas

Mladen M

Re: Мисија / сведочење
« Reply #5 on: August 07, 02:54:12 PM 2018, »
Од овога могу две теме, једна Мисија/сведочење, а друга, Посведочи своју веру.. било би ту и више тема у овом аспекту доживљајно'-искуственог, али ето, за почетак..

ne mora da bude bas sve iseckano :P